PİRİNÇ PİLAVI, ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI


Malzemeler:

2 su bardağı pirinç
3-3,5 su bardağı sıcak et suyu veya su
1 çorba kaşığı dolusu (35 gr.) tereyağı
tuz

Hazırlanışı:
  1. Pirinci üstünü biraz geçecek şekilde, tuz eklenmiş ılık su ile ıslatıp 20-25 dakika bekletin. (suya 1-2 damla limon suyu katmanız halinde pilavınız daha beyaz olacaktır.)
  2. Beklemiş pirinci akan suyun altına tutarak birkaç kere yıkayıp süzün.
  3. Pilav tenceresinde tereyağını eritin. Bir yandan da et suyunu yada suyu ısıtın.
  4. Erimiş tereyağına pirinci ekleyip, pirinçler şeffaf bir hal alıncaya kadar karıştırarak kavurun.
  5. Üzerine ısıtmış olduğumuz et suyunu yada suyu ekleyin. 
  6. Tuzunu serpip ağır ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. 
  7. Suyunu çekince ocağı kapatıp tencerenin ağzına bir kağıt havlu koyarak 10 dakika kadar dinlendirin. Servisten önce tahta kaşıla harmanlayın. 
Şehriyeli pirinç pilavı yapmak isterseniz, eritmiş olduğunuz tereyağına öncelikle 2 çorba kaşığı arpa şehriye koyunuz ve çevirerek kavurunuz. Şehriyelerin rengi pembeleştikten sonra pirinçleri ekleyip, yukarıda açıklandığı gibi pişirmeye devam ediniz. 

Hiç yorum yok: