ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


Malzemeler:

1 kuru soğan, 3 arpacık soğanı
2 havuç
2 kereviz
1 veya 2 patates
2 diş sarımsak
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı (tercihen riviera)
tuz, karabiber, şeker
1-2 dal maydanoz

Hazırlanışı:

  1. Sebzeleri yıkayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. (Arpacık soğanını doğramanıza gerek yok. Temizlerken yalnız baş kısmını kesmeniz dağılmasını engelleyecektir.) 
  2. Havucu çok ince soyup, küp küp doğrayın. Kerevizi ve patatesi soyup havuç iriliğinde küp doğrayın.  (doğranmış sebzelerin üzerine 1-2 damla limon suyu koyar ve üstünü kapatırsanız, kararmasını engellemiş olursunuz.)
  3. Zeytinyağında önce sarımsağı, soğanı ve soyulmuş arpa soğanını şeffaflaşıncaya kadar hafif soteleyin. 
  4. Havuçları ekleyip 1-2 dakika kadar soteleyin. 
  5. Ardından patatesi ilave edin ve 1-2 dakika soteleyin. 
  6. Bir çay kaşığı tuz, bir silme tatlı kaşık şeker ekleyin. Son olarak kerevizi ekleyip sebzelerin üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin ve tencerenin kapağını kapayın. (Dibinin tutma ihtimaline karşı, soğuk sudan 1-2 dakika kadar sonra 1 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz.)
  7. Su kaynayıncaya kadar normal ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam edin. 
  8. Pişme esnasında kapağını hiç açmayın ve karıştırmayın. Sebzeler yumuşayınca kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. (Pişmesi en çok 20-25 dakika kadar sürecektir.)
  9. Pişmeye yakın tencerenin üstüne kereviz veya maydanoz ile karabiber yaprakları ekleyebilirsiniz. 

Zeytinyağlı kerevizi terbiyeli yapmak isterseniz, 1 kaşık un, yarım limonun suyu ve yarım çay bardağı suyu iyice çırpıp yemeği ocaktan almadan 2 dakika kadar önce ekleyiniz. 

Hiç yorum yok: